Allergiás vagy? A kutatók szerint kisebb eséllyel leszel rákos.

A friss kutatás szerint a pollenallergiában szenvedők szervezetében kisebb eséllyel fejlődnek ki bizonyos rák típusok.

A pollenallergia tüneteitől szenvedni nem kiváltság – ezt mindenki tudja. De a kutatók szerint van jó oldala is a dolognak, némi előny is származhat belőle.

Mit találtak a kutatók?

Az Amerikai Rákkutatási Intézet (U.S National Cancer Institute) 2019-ben publikált munkája1 azt vizsgálta, hogy van-e valamilyen összefüggés a légúti allergiák és a rák kialakulásának esélye között.

Több mint 1,7 millió, 1992 és 2003 között rákkal diagnosztizált ember adatait vizsgálták és vetették össze hasonló korú és nemű tumor-mentes egyénekkel. Az allergiás náthával kapcsolatban szignifikáns különbségeket fedeztek fel: a légúti allergiások nagyjából 30%-al kevesebbszer betegedtek meg gége-, nyelőcső- méhnyak-, mandula-, garat-, hüvely- szeméremajak rákban. Valamennyivel kevesebb esélyt láttak a nyelőcső- gyomor- vastagbél- simabél- végbél- máj- epehólyag- tüdő- hólyag rákokra is.

Egy korábbi, Iowa államban végzett kutatás a mellrák kialakulásának vizsgálatakor azt találta, hogy a 35-45 év közötti korcsoportban 23%-al kisebb eséllyel lesz mellrákos az a nő, aki allergiában szenved.

Hogyan nyújthat az allergia védelmet a rák ellen?

Hogy lehet ez? Bizonyított válasz nincs még rá, de a kutatók azt valószínűsítik, hogy az immunitásban rejlik a válasz. Az allergiások pollenekkel és allergénekkel szembeni érzékeny reakciója ugyanúgy aktivizálódik a rákos sejtekkel szemben is, így az immunrendszer hamar felismeri és megsemmisíti a rákos sejteket, még mielőtt azok kifejthetnék ártalmas hatásukat.

Ezt a hipotézist labortesztek is alátámasztják, miszerint az egerekben az Immunoglobin E megakadályozza a tumor kialakulását és növekedését – ez az az IgE ellenanyag szint, mely az allergiások szervezetében emelkedett szinten van jelen. Az eredmény embereken még nem nyert bizonyítást.

A másik feltételezés, a toxin-patogén hipotézis azt állítja, hogy az allergiás egyénekben a mutagén toxinok és idegen részecskék a nyálkahártyához kötődnek és ott ártalmatlanítva lesznek még  mielőtt kiválthatnák a betegséget, különösen olyan szövetekben, amelyek rutinszerűen ki vannak téve szennyező anyagoknak és részecskéknek. Ilyen folyamat valószínűsíthető például a vastagbélrákos szövetekben.

Láthatjuk, hogy a tudósok előtt még rengeteg munka áll, ha meg akarják érteni e folyamatokat. De addig is, míg ezt megteszik, gondolhatsz erre a pollen-dús, orrfolyós napokon, hogy valami előnyöd mégiscsak származhat a sok kellemetlenségből.

Azért ha mégiscsak csökkentenéd az allergiás tüneteidet, akkor próbáld ki a WoodyKnows® orrfiltert! Nem avatkozik be az immunrendszered folyamataiba, de megvéd annak túlérzékeny reakcióitól: egyszerűen kint tartja a pollenek és légúti allergének 90%-át. Bizonyítottan. Próbáld ki!

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30700443