Megvan a teszt győztes, a német vizsgálat szerint ez a két légtisztító a legjobb

Pollenallergia esetén rendre előkerül a légtisztítók témája, hiszen kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy pollenmentessé tegyük az otthonunkat, megszabadulva így a kellemetlen tünetektől. A kérdés viszont rögtön érkezik is: milyen légtisztítót válasszunk, ami valóban hatékony is? A német Stiftung Warentest 2020 februárjában 7 berendezést vizsgált meg a 100-150e forintos kategóriában, ezek közül kettő állta ki a próbát és kapta meg a „jó” elismerést.

A Stiftung Warentest eredményei azért nagyon érdekesek, mert – sok más teszttel vagy összehasonlítással ellentétben – ők nem csak az elérhető adatokat elemzik, hanem működés közben vizsgálják a készülékeket, és nem a feltüntetett számokra, hanem a tényleges, mért eredményekre kíváncsiak.

A tesztelés menete

A tesztben 60%-os súllyal bírt a légtisztítási képesség. Egy 12 négyzetméteres, 2,5 méteres belmagasságú zárt vizsgálóhelyiségbe meghatározott koncentrációban pollent, formaldehidet vagy cigarettafüstöt bocsátottak, majd üzembe állították a berendezéseket. Meghatározott idő után megmérték a vizsgálókamrák levegőminőségét, benne a szennyező anyagok koncentrációját.

További 20%-ot nyomott a latba a kezelhetőség: mennyire értelmezhető és mennyire teljes körű a használati utasítás, továbbá vizsgálták a könnyű összeszerelhetőséget, üzemben tartást, kezelést, a levegőtisztasági visszajelzést és a filter cserét is.

Környezetvédelmi szempontok 15%-os részarányt kaptak, itt a működési zajt és az áramfelhasználást vették górcső alá.

A végső 5% pedig az elektronikai és mechanikai biztonság körül forgott, melybe beleszámított a biztonságos technikai kialakítás és -működtetési lehetőség is.

Eredmény

A pollenek kiszűrése okozta a legkisebb gondot, ezen a területen majdnem mind jól teljesítettek, a cigarettafüsttel még néhányan megbirkóztak, de a formaldehid szinte mindegyiken kifogott.

Az áramfelhasználásban nem volt nagy különbség, de a csere filterek árában már nagy eltérés mutatkozott: volt 15 ezer és 45 ezer forintért is. Fontos megjegyezni, hogy a gyártók eltérő módon adják meg a filterek csere idejét: volt, amelyik két évenként ajánlotta, más üzemórában adta meg, úgyhogy itt vásárláskor nemi számolás szükségeltetik.

A tesztek még azt mutatták, hogy a gyártók által megadott ajánlott helyiségméret elég nagyvonalú. Gyors eredményre csak kisebb helyiségekben számíthatunk.

A versenyben a két berendezés kapott „jó” minősítést, három „Kielégítő”-t, kettő pedig „Elégséges”-t.

Lássuk a konkrét gépeket:

Philips AC 2889/10 – jó, (2,4)

Pollent és cigarettafüstöt jól szűri (cigarettafüst tekintetében a legjobb volt a tesztben szereplők közül), formaldehidet kielégítő módon. Siri-vel vezérelhető. Előfilter mosható, részecskeszűrő és aktív szenes szűrő kb. 30 ezer forint.

Gép ára: kb. 135 ezer forint

Soehnle Airfresh Clean Connect 500– jó (2,5)

Ár-érték arányban a legjobb. Pollen és formaldehid tekintetében is jó, új filterrel cigarettafüstöt is jól szűri. Applikáció csak blootooth-on keresztül csatlakoztatható, wifin nem. Filter csere nem könnyű, viszont az ára csak kb. 15 ezer forint.

Gép ára: kb. 110 ezer forint

Rowenta Intense Pure Air Connect XL – Kielégítő (2,6)

Harmadik helyezett. Pollenmennyiséget jól csökkenti. Új filterrel jó a cigarettafüst szűrése is, használt filterrel ez jelentősen csökken. Formaldehid tekintetében gyenge. Gyerekbiztonsági rendszerrel. Előszűrő mosható, cserefilter ára kb. 32 ezer forint.

Gép ára: kb. 115 ezer forint

Honeywell HPA710WE Kielégítő (2,8)

Pollenek tekintetében jól dolgozik, formaldehid és cigaretta esetében gyenge. Gyerekbiztos, a filter jól tisztítható, előfilter mosható, cserefilter kb 45 ezer forint.

Gép ára: kb. 115 ezer forint

Dyson Pure Cool Link Tower – Kielégítő (2,9)

Közepes minőség drágán. Pollen és formaldehid tekintetében kielégítő. Távirányítóval és – a tesztben egyetlenként – ventilátorral. Filter nem mosható, de az elhasználódása jól nyomon követhető. Csere filter ára kb 22 ezer forint.

Gép ára: kb. 145 ezer forint

DeLonghi AC 230 – Elégséges (3,7)

Utolsó előtti a tesztben. Pollent jól szűri. Applikáció nem tartozik hozzá. Kellemetlen zaj a leghalkabb fokozatban. Filtert a gyártói adatok szerint gyakran kell cserélni, nem könnyű, de csak 15 ezer forint.

Gép ára: kb. 120 ezer forint

Breuer LR 500 – elégséges (3,8)

Pollent jól szűri, másik két vizsgált anyagot nem. A legenergiatakarékosabb darab a tesztben. Filter könnyen cserélhető, 25 ezer forint.

Gép ára: kb. 125 ezer forint

Összefoglalás

Számos légtisztító kapható még a vizsgálatban szereplőkön kívül is, olcsóbbak és drágábbak is. Így a teszt alapján nem tudjuk megmondani, hogy melyik a legjobb az összes kapható gép közül, minden bizonnyal vannak még jók. De segítséget nyújthat neked a választáshoz, ha ebben az árkategóriában keresel.

Láthatjuk, hogy a legnagyobb vizsgált részecskék, a pollenek tekintetében mindegyik berendezés elég jól szerepelt, ez megnyugtató. Ár-érték arányban a vizsgált termékek közül a Soehnle légtisztítója a legszimpatikusabb: a legolcsóbb (fenntartást tekintve is), és az egyik legjobb.

A legjobb légtisztítót sem viheted mindenhova magaddal

A WoodyKnows® orrfilter használatával kiszűrheted a pollenek 90%át az orrodba érkező légáramból, így tiszta levegőt szívhatsz, bármerre is mégy.
Használatával akár el is kerülheted a gyógyszerek, orrsprayk alkalmazását.
Különösen ajánljuk azoknak, akik valamilyen okból nem akarnak, vagy nem szedhetnek hagyományos gyógyszereket.
Bővvebb információt az allergia elleni orrfilterekről itt találsz.

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Melyik allergia elleni orrsprayt válaszd a 42 közül? Van, amelyik szinte teljesen egyforma!

Melyik allergia elleni orrsprayt válaszd a 42 közül? Van, amelyik szinte teljesen egyforma!

Allergia esetén talán a legelső dolog, amihez nyúlsz, az orrspray. De melyiket választod, melyik a legjobb? A patikákban a bőség zavarával találkozol, és nem könnyű választani. Mi segítünk most egy kicsit az eligazodásban. 42 féle, gyógyszertárban kapható orrsprayt hasonlítunk össze típus, hatóanyag, vénykötelesség és ár szerint.

bővebben
39 antihisztamin összehasonlítása hatóanyagokkal és árakkal – melyiket válaszd, melyik a legjobb?

39 antihisztamin összehasonlítása hatóanyagokkal és árakkal – melyiket válaszd, melyik a legjobb?

Allergiásként tanácstalanul állsz a hatalmas kínálat előtt? Reklámokból, fórumokról próbálsz tájékozódni, hogy melyik allergia gyógyszer a legjobb, leghatékonyabb? Összegyűjtöttük nektek az itthon kapható tablettákat, valamint néhány érdekes kutatási eredményt

bővebben
Mogyoró pollen allergia

Mogyoró pollen allergia

Tudtad, hogy három féle képen is allergiás lehetsz a mogyoróra? És nem a földimogyoróról beszélünk. Aki mogyoró pollen allergiában szenved, az a hazánkban is őshonos és elterjedt európai mogyoró (közönséges mogyoró) pollenjére érzékeny.

bővebben
Pollennaptár 2020

Pollennaptár 2020

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

bővebben
Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

bővebben
Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.

bővebben
7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

Merre induljunk, ha pollenallergiásak vagyunk? Mutatjuk a legjobb európai nyaraló helyeket, ahol nem csak pihenhetünk, de az allergia elől is elmenekülhetünk egy időre.
Ha teheted, időzítsd úgy a nyaralásod, hogy akkor utazz el, amikor az allergiád a legerősebb, és válassz olyan úti célt, ahol nem kell magas pollenszennyezettségtől tartanod.Ha teheted, időzítsd úgy a

bővebben