11 millió pollen egy virágon –  mogyoró pollen allergia és tünetei, kezelése

Elindult az idei pollen-szezon a mogyoró- és éger allergiával. De tudtad, hogy három féle képen is allergiás lehetsz a mogyoróra? És nem a földimogyoróról beszélünk.

 

Először is a mogyoró pollenjére: ebben az esetben a levegőben lévő pollenrészecskék belélegzése vált ki légúti allergiás tüneteket.

Másodszor az európai mogyoró is kiválthat elsődleges étel allergiát, akárcsak a földimogyoró. Ebben az esetben az allergén elfogyasztása váltja ki a reakciót, és elsődleges ételallergia esetén komoly, akár életveszélyes reakciók lehetnek (akár csak a földimogyoró esetében).

Harmadik esetben pedig a mogyoró elfogyasztása keresztallergiás reakciót vált ki bizonyos pollenallergiás egyénekben (főleg nyírfa pollen allergiásoknál). Ebben az esetben az mogyoró elfogyasztását követően viszonylag enyhe, duzzadási és viszketési tünetek lépnek fel a száj környékén. Ezt nevezzük másodlagos ételallergiának.
De térjünk vissza a mogyoró pollen allergiához.

A mogyoró

Aki mogyoró pollen allergiában szenved, az a hazánkban is őshonos és elterjedt európai mogyoró (közönséges mogyoró) pollenjére érzékeny. Ez a 2-7 méter magas, bokor termetű növény borul az elsők között virágba, ahogy enyhül a téli idő: porzós barkái sárgán virítanak a még csupasz ágakon. A növényt kizárólag a szél porozza be, egy-egy barka 4–11 millió virágporszemet termel, pollenjei 18-22 µ nagyságúak.

 

A mogyoró mikor virágzik, mikor kezdődik az allergia szezon?

A barka nyílásához 9 ºC fok fölötti hőmérséklet szükséges, így e folyamat nagyban függ a tél végi időjárástól. Olykor már január végén megkezdődik, de jellemzően február elejétől március végéig várható.
Barkái nagy mennyiségű allergént tartalmaznak, de szerencsére a növények meglehetősen szétszórtan találhatóak, így kevesebb problémát okoznak. Meleg, napos-szeles idő segít a pollenek terjedésének, hideg-nyirkos időben a pollenszám jellemzően alacsonyabb.

 

Mogyoró pollen allergia

A többi pollenallergiához hasonlóan a növény virágporában található vegyületet az allergiás egyén szervezete veszélyként azonosítja, és erős immunreakciót vált ki a szervezetből, hogy megvédje azt. Ezt a túlzott immunválaszt szoktuk úgy nevezni, hogy pollenallergia.
Kialakulásában nagy szerepet játszik az öröklődés és a túlzott környezeti kitettség valamely életszakaszban.

 

Mogyoró pollen allergia tünetei

A mogyoró a többi pollenallergiához hasonlóan légúti allergiás tüneteket, hétköznapi szóhasználattal szénanáthát okoz:

  • allergiás orrfolyás
  • orrviszketés, orrfacsarás
  • tüsszögés
  • torok kaparás
  • szemviszketés, könnyezés
    a leggyakoribb tünetek.

Február-márciusban nem ritka, hogy a járványok és a legyengült immunrendszer miatt megfázásos tünetekkel küzdünk, melyek ebben az időszakban még a szokásosnál is jobban összekeverhetőek az allergia tüneteivel, hiszen nagyon hasonlóak. Ha a megfázásos tünetek 1-1,5 héten belül nem javulnak, érdemes lehet allergológust is felkeresni.

Mogyoró pollen allergia kezelése

A többi pollenallergiához hasonlóan a mogyoró pollen allergia több féle képen kezelhető:

• antihisztaminokkal: ezek kiszorítják az allergiát okozó hisztaminokat. Első- és másod generációs típusok is kaphatók, ez utóbbiak esetében kevesebb álmossággal / levertséggel illetve egyéb mellékhatással lehet már számolni. Kismamák és szoptatós anyukák részére nem- vagy csak súlyos esetben javasolják.

• orrsprayk-kel: antihisztamin, kortikoszteroid és dekongesztáns hatásúak kaphatók, valamint ezek különféle keverékei, továbbá sós és gyógynövényes változatok. A dekongesztáns hatóanyagúak függőséget okoznak, használatuk maximum 3 napig javasolt. A korrtikoszteroidos orrsprayk kevesebb mellékhatást okoznak.

• orrmosóval: speciális orrmosó használatával fiziológiás sóoldattal átöblíthető az orrgarat, ami megszünteti az irritációt és felszabadítja a légutakat.

• immunterápiával: a kezelést az allergiás tünetek fellépése előtt több hónappal meg kell kezdeni. A terápia hossza 3-5 év, és a hatása akár 8-10 évig is megmarad.

pollennel való érintkezés elkerülésével, csökkentésével:

lakás pollenmentesen tartása , például pollenháló felszerelése a szellőztetésre használt ablakokra, vagy légtisztító használata

házon kívül allergia elleni orrfilter viselése, mely egy láthatatlan kis eszköz, ami az orrodba helyezve a nanofilterén keresztül kiszűri az orrba érkező polleneket, ezzel megszüntetve az allergiás reakciók kiváltó okának legnagyobb részét

utazás ilyenkorra időzítése az allergiaszezon „rövidítésére”: tippeket és európai pollentérképet ebben a korábbi cikkünkben találsz

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Melyik allergia elleni orrsprayt válaszd a 42 közül? Van, amelyik szinte teljesen egyforma!

Melyik allergia elleni orrsprayt válaszd a 42 közül? Van, amelyik szinte teljesen egyforma!

Allergia esetén talán a legelső dolog, amihez nyúlsz, az orrspray. De melyiket választod, melyik a legjobb? A patikákban a bőség zavarával találkozol, és nem könnyű választani. Mi segítünk most egy kicsit az eligazodásban. 42 féle, gyógyszertárban kapható orrsprayt hasonlítunk össze típus, hatóanyag, vénykötelesség és ár szerint.

bővebben
39 antihisztamin összehasonlítása hatóanyagokkal és árakkal – melyiket válaszd, melyik a legjobb?

39 antihisztamin összehasonlítása hatóanyagokkal és árakkal – melyiket válaszd, melyik a legjobb?

Allergiásként tanácstalanul állsz a hatalmas kínálat előtt? Reklámokból, fórumokról próbálsz tájékozódni, hogy melyik allergia gyógyszer a legjobb, leghatékonyabb? Összegyűjtöttük nektek az itthon kapható tablettákat, valamint néhány érdekes kutatási eredményt

bővebben
Pollennaptár 2020

Pollennaptár 2020

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

bővebben
Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

bővebben
Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.

bővebben
7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

Merre induljunk, ha pollenallergiásak vagyunk? Mutatjuk a legjobb európai nyaraló helyeket, ahol nem csak pihenhetünk, de az allergia elől is elmenekülhetünk egy időre.
Ha teheted, időzítsd úgy a nyaralásod, hogy akkor utazz el, amikor az allergiád a legerősebb, és válassz olyan úti célt, ahol nem kell magas pollenszennyezettségtől tartanod.Ha teheted, időzítsd úgy a

bővebben