Melyik allergia elleni orrsprayt válaszd a 42 közül? Van, amelyik szinte teljesen egyforma!

Allergia esetén talán a legelső dolog, amihez nyúlsz, az orrspray. De melyiket választod, melyik a legjobb? A patikákban a bőség zavarával találkozol, és nem könnyű választani. Mi segítünk most egy kicsit az eligazodásban. 42 féle, gyógyszertárban kapható orrsprayt hasonlítunk össze típus, hatóanyag, vénykötelesség és ár szerint, hogy megkönnyítsük számodra a választást, és beszélünk arról is, hogy melyik típus milyen elven működik, mit kell figyelembe venned, ha a legjobb orrsprayt keresed.

Korábban már végeztünk ugyanilyen összehasonlítást az antihisztamin tabletták körében, ezt a cikket az allergia gyógyszerek összehasonlításáról itt találod.

Jelen cikk csak az információszerzést hivatott megkönnyíteni, és nem helyettesíti az orvosi diagnózist vagy kezelést!

Orrspray formájában kapható gyógyszerek az allergia tüneteinek enyhítésére

Az allergiára használt orrsprayk különböző mechanizmus útján fejtik ki hatásukat. Főbb típusok az antihisztamin, kortikoszeteroid, érösszehúzó (dekongesztáns). Ezen csoportokon beül is találsz azonos hatóanyagú gyógyszereket, ahol csak az egyéb összetevőkben, segédanyagokban van különbség, illetve természetesen a csomagolásban / márkanévben / árban. És ha már az árról beszélünk: az is számíthat, hogy azonos hatóanyagú orrsprayk között akár kétszeres árkülönbség is lehet.
Jelen cikk csak az gyógyszer típusú orrspraykkel foglalkozik, a tengervizes, gyógynövényes illetve egyéb gyógyhatású készítményekkel nem.

De lássuk akkor a táblázatot.

Első oszlopban találod a típust, azaz az orrspray működési elvét. Utána a hatóanyagot, majd a csoportba tartozó gyógyszerek kereskedelmi nevét. Feltüntettük a vénykötelességet, majd az árat. Az ár meghatározásánál a Gyógyszerkeresőben javasolt fogyasztói árat vettük alapul (2020.05.10-i állapot szerint), és az összehasonlíthatóság kedvéért leosztottuk milliliterenkénti egységre, illetve a kortikoszteroidoknál adagonkénti egységre, mert esetükben jórészt azt használják. Végül a milliliterenkénti (vagy adagonkénti) hatóanyag tartalmat találod.

 

Kattints a képre a teljes méretért!

Így első ránézésre is sok érdekességet mutathat számodra ez az összehasonlítás, de vegyük sorra az orrspray típusokat hatás szerint, mert ez egy nagyon fontos döntési szempont.

Antihisztamin hatóanyagú orrspray

Erről már minden bizonnyal hallottál, mert tabletta formájában is az egyik legnépszerűbb hatóanyag allergia ellen.  Az antihisztamin az allergiás tüneteket okozó hisztamin ellen hat oly módon, hogy elfoglalja előlük a hisztamin receptorokat. A nazális antihisztaminok közvetlenül az orrnyálkahártyára hatnak, így alacsony hatóanyag tartalom ellenére is segítenek, és kevés a mellékhatásuk. Az azelastine második generációs antihisztamin, és kutatások szerint   hatékonyabb lehet az orális antihisztaminoknál (pl. desloratadine és cetirizine) és kortikoszteroidnál (pl. mometasone furoate). Az orrdugulásra csak csekély mértékben hat, de a többi tünetet hatékonyan csökkenti.

Mellékhatások: keserű íz a torokban, égő érzés, tüsszögés, stb.

Érösszehúzó, dekongesztáns hatóanyagú orrspray

Ezek az orrsprayk az orrnyálkahártya ereit húzzák össze, felszabadítva így a légutakat.

Rövid távon hatékonyak, és gyors segítséget nyújtanak, ezért első próbálkozásra sokan elégedettek velük.  Nem csak allergiára, hanem megfázás, nátha esetén is használatosak. Csak az orrdugulást szünteti meg, az orrviszketésre, tüsszögésre, orrfolyásra nem hat. Recept nélkül kaphatók, alkalmazásuk azonban nem veszélytelen: az ajánlott használati időt semmiképp se lépd túl, mert nagy valószínűséggel  „függőség” alakul ki.

Mit nevezünk orrspray függőségnek? Körülbelül egy hét után úgy érzed, az orrspray egyre kevésbé hat, gyakrabban kell használnod ahhoz, hogy a folyamatos orrdugulást megszüntesd, és nélküle már nem kapsz rendesen levegőt, sőt a korábbi orrdugulás mértéke súlyosbodhat is, így egyre gyakrabban kell használnod a gyógyszert. Az ajánlott használati idő általában maximum 5-10 nap, de ha biztosra akarsz menni, akkor csak átmeneti jelleggel használd, maximum 5 napig.

Ajánlott használni például kortikoszteroid kúra előtt, hogy kellően lelohassza az orrnyálkahártyát, hogy a kortikoszteroid megfelelően szét tudjon terjedni az orrüregben.

Mellékhatások: rebound hatás – a szer abbahagyása után a tünetek súlyosbodnak, krónikus orrdugulás, égő vagy száraz orrnyálkahártya, szapora szívverés, vérnyomás emelkedés, hányinger, fejfájás, szédülés, stb.

 

Kortikoszteroid hatóanyagú orrspray

Az orrnyálkahártya gyulladását csökkenti. A tabletta formájában szedett szteroidokhoz képest jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek, hosszú távon is alkalmazhatóak.  Néhány órán belül hatni kezd, de teljes hatását csak napok-hetek múlva fejti ki, ezért használatát érdemes már az allergia szezon elején (vagy előtte 1 héttel) elkezdeni.

A második generációs hatóanyagok, a mometasone furoate, fluticasone propionate és fluticasone furoate biohasznosulása alacsony, azaz javarészt helyileg szívódnak fel és kevés kerül be belőlük a vérkeringésbe.

Kutatások azt mutatták, hogy a helyi kortikoszteroidok hatása jobban enyhítette a nazális tüneteket, mint a szájon át szedett antihisztaminok, és a többi tünetet is jól csökkentették.

Ezeket az orrsprayket azonban nem lehet a patika polcáról csak úgy leemelni (kikérni), mert vénykötelesek.

Antihisztaminnal együtt is alkalmazható, egy kutatás azt mutatta, hogy az azelastine (antihisztamin) és a  fluticasone propionate (kortikoszteroid) együtt alkalmazva hatásosabb, mint külön-külön.  Ezt igazolja a Dymista orrspray népszerűsége is.

Mellékhatások: orrvérzés, orrszárazság, fejfájás, ritkán allergiás reakciók, látászavarok, zöldhályog, stb.

Kromoglikát hatóanyagú orrspray

A nátrium kromoglikát gátolja a hisztamin felszabadulását. Nem azonnal hat, így érdemes a tünetek jelentkezése előtt már hetekkel megkezdeni a használatát. Kevés mellékhatása van, de naponta többször is alkalmazni kell. Ezen okokból kifolyólag inkább az antihhisztamin és kortikoszteroid tartalmú szereket szokták javasolni.

Mellékhatások: orrnyálkahártya irritáció, fejfájás, stb

Egyéb hatóanyagok

Pantoténsav: Az orrspraykben található  dexpantenol a pantoténsav nevű (B5)  vitamin származéka, amely elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát, segítség orrszárazság ellen is.

Antikolinerg: Hörgőtágulatot idéz elő, nyákoldó

 

Mely allergiás tünetekre hatnak az orrsprayk fő hatóanyagai?

Ha olyan orrsprayt keresel, amely az allergiás tünetek legjavát enyhíti, akkor az antihisztamin, a kortikoszteroid és a kromolin hatóanyagú a legjobb választás. Ezek közül a kortikoszteroid hat a legtöbb tünetre, ez vényköteles gyógyszer. Az antihisztamin hasonlóan, de az orrdugulást csak nagyon csekély mértekben befolyásolja, viszont gyorsan hat, kúraszerű alkalmazás nélkül is. A kromolin ezzel szemben a hatását csak hosszabb alkalmazás után fejti ki, és akkor is mérsékelten.

 

Tudtad?

A nazális tüneteket nem csak gyógyszerekkel enyhítheted.

A WoodyKnows® orrfilter mechanikai úton szűri ki a polleneket, ezért nincs mellékhatása. Egyszerűen nem engedi be az orrodon keresztül az allergéneket, így nem is kell a fellépő tüneteket kezelned! Kattints, és nézd meg!

 

 

Szavazz!

Neked melyik hatóanyagú orrspray vált be leginkább?

A szavazat leadása után láthatod az eredményeket is!

Melyik hatóanyagú orrspray vált be neked?

 

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Allergia gyógyszerek: 39 antihisztamin összehasonlítása - […] Hasonlóan részletes összehasonlítást találsz az orrspray-kről ebben a cikkünkben! […]

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek a legjobb légtisztítók a német teszt szerint

Ezek a legjobb légtisztítók a német teszt szerint

Megvan a teszt győztes, a német vizsgálat szerint ez a két légtisztító a legjobbPollenallergia esetén rendre előkerül a légtisztítók témája, hiszen kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy pollenmentessé tegyük az otthonunkat, megszabadulva így a kellemetlen tünetektől. A...

bővebben
Mogyoró pollen allergia

Mogyoró pollen allergia

Tudtad, hogy három féle képen is allergiás lehetsz a mogyoróra? És nem a földimogyoróról beszélünk. Aki mogyoró pollen allergiában szenved, az a hazánkban is őshonos és elterjedt európai mogyoró (közönséges mogyoró) pollenjére érzékeny.

bővebben
Pollennaptár 2020

Pollennaptár 2020

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

bővebben
Poratka allergia oka, tünetei és diagnosztizálása

Poratka allergia oka, tünetei és diagnosztizálása

Poratka, a hívatlan lakó, aki nagy eséllyel megtalálható nálad is. Ha meg akarsz szabadulni tőle – és az allergiádtól – először jó, ha megismered.
Tudj meg mindent a háziporatka allergiáról – 2 részes átfogó cikksorozat.

bővebben
Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

bővebben
Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.

bővebben
7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

Merre induljunk, ha pollenallergiásak vagyunk? Mutatjuk a legjobb európai nyaraló helyeket, ahol nem csak pihenhetünk, de az allergia elől is elmenekülhetünk egy időre.
Ha teheted, időzítsd úgy a nyaralásod, hogy akkor utazz el, amikor az allergiád a legerősebb, és válassz olyan úti célt, ahol nem kell magas pollenszennyezettségtől tartanod.Ha teheted, időzítsd úgy a

bővebben
Pollentérkép Európa – Hová menjünk allergiaszezonban nyaralni?

Pollentérkép Európa – Hová menjünk allergiaszezonban nyaralni?

Ha pollenallergiás vagy, akkor a nyaralás tervezésénél nem csak az a szempont, hogy hová szeretnél menni, melyik úti cél vonz, vagy mire van pénzed, hanem legalább olyan fontos az is, hogy hol nem fogsz pollenallergiától szenvedni. És hogy még véletlen se szaladj bele olyan esetbe, hogy itthon már / még nincs szezon, de a kiválasztott úti cél nem csak tárt karokkal, de magas pollenkoncentrációval is vár.

bővebben