Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.

Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

 

Kialvatlanság

Egy ausztrál felmérésben az allergiások 63%-a nyilatkozott úgy, hogy ilyenkor nyugtalan, zavartalan az alvása. Ami a bedugult orrnak és  akadályozott levegővételnek köszönhetően nem is csoda. Főleg, hogy egyesek nem tudnak úgy aludni, hogy a szájukon vesznek levegőt – így bedugult orr esetén marad a félálomban forgolódás vagy folytonos orrfújás. Ami ugye egy idő után a partnert sem kíméli: ki tud egy hánykolódó, trombitáló társ mellett aludni? Néhányan igen, a többieknek marad a külön szoba vagy a füldugó.

Tipp:

A hálószobátok legyen pollen-mentes övezet! Ide csak megfürödve, utcai ruha nélkül gyertek be. Esténként moss hajat vagy ha hosszú haj esetén ezt nem szeretnéd, legalább kösd össze. Nagyon elszántak sapkát is húzhatnak, mielőtt a párnára hajtják a fejüket – így a nap közben hajba ragadt pollenek nem vándorolnak allergiás hálótársunk orrába. Ebben a szobában szereljünk az ablakra pollenhálót, így valamennyit szellőztethetünk is. Így minimálisan tarthatjuk a pollen-számot, allergiás társunk – és mi is – nyugodtan alhatunk.

Rossz közérzet

A pollenszezon közepén az allergiások általában nincsenek túl jó bőrben. Orrfolyás, tüsszögés, viszketés, plusz még a kialvatlanság és fáradtság – nem ez a legvidámabb időszak egy allergiás életében. Ebből kifolyólag nem csak a betegnek, de a hozzátartozójának is nehéz időszak ez, hiszen az egyébként jófej társ akár hetekre-hónapokra is eltűnhet egy folyton nyűgös idegen jelmezében.

Tipp:

Idézd fel, hogy érzed magad, amikor meg vagy fázva! Fáradt vagy és nyűgös, és nincs kedved semmihez. Na, az allergiások is így érzik magukat. Légy megértő, és gondolj arra: ez csak átmeneti időszak, és elmúlik! Az allergiás fél pedig keressen fel szakembert (az allergiások mintegy fele soha nem megy orvoshoz) és keressen valamilyen enyhülést hozó gyógymódot. Hosszú távon sokaknál hatékony megoldás az immunterápia, némelyeknél már egy orrspray is segít. De ha gyors megoldást keresel, és főleg az orrnyálkahártyád érzékeny, használj WoodyKnows® orrfiltert: bedugod az orrodba és a nanofilter egyszerűen kint tartja a polleneket, így nem kell az okozott problémákat kezelned. Akár a teljes tünetmentességet is elérheted néhány másodperc alatt. Arra ügyelj csak, hogy előtte tisztítsd meg az orrnyálkahártyád, különben bezárod a polleneket az orrodba.

orrfilter allergia ellen

Nem lehet sehová menni

Vagy legalábbis az allergiás fél nem akar. Vagy ha megy is, végül nem érzi jól magát. Ez bizony így van, de sokat segít, ha előre így kalkuláltok. Két dolgot is tehettek: vagy ne ilyenkorra időzítsétek a szabadtéri, nagyon aktív programokat, vagy egy kicsit el is szakadhattok egymástól. Az allergiás fél otthon pihizhet egy sorozat-maraton mellett, másikótok pedig megejtheti a régóta halogatott csajos vagy pasis estét.
Ha mégis kimozdultok, keressetek olyan programokat, amelyek allergiával is viszonylag kellemesek: beltéri események (mozi, bowling, beltéri vacsora). Vacsora alkalmánál figyeljetek a keresztallergiára, ital tekintetében pedig a pollenallergiás kerülje az alkoholt, mert az a hisztamin tartalma révén felerősíti a tüneteket (a híresztelésekkel ellentétben sajnos a gintonic is).

Tipp:

Ha a pénztárcátok és időtök engedi, érdemes az éves nagy, külföldi nyaralást ilyenkorra időzíteni, és egy pollenmentes országot választani úti célul. Korábban már írtunk róla, hogy hol tudod leellenőrizni az európai országokban hol mikor milyen pollenszezon várható, és arról is, hogy allergiaszezonban hová érdemes utazni, ha el akarsz menekülni a pollenek elől. Ha jól szervezel, akkor az itthoni legdurvább heteket elkerülheted, vagy legalábbis lerövidítheted.

Viszlát, szex

Ez nem mindenkire igaz, de a már említett ausztrál kutatás azt mutatta, hogy az allergiások 31%-a nem érzi magát kívánatosnak ilyenkor. Ami a rossz közérzetet és kivörösödött szemet-orrot tekintve nem is csoda. A nézeteltérés abból lehet, ha a partner – milyen szép is tőle amúgy – ilyenkor is kívánatosnak találja a másikat, piros orr ide vagy oda. De a szenvedő fél 24%-a azt tapasztalja, hogy ilyenkor a partner széptevése ide vagy oda – nincs sok kedve az intim együttléthez.

Tipp:

Légy megértő. Saját magaddal szemben is, ha nincs kedved hozzá, és a másikkal szemben is, ha neki van. A legdurvább hetek múltával ez is változni fog. Vagy vesd be a fenti tippek valamelyikét (esetleg az összeset egyszerre), így jobb lesz a közérzeted, ami jót tesz a libidódnak is.

Legyen ez egyben a végszó is:

Legyetek megértőek egymással, beszéljetek, próbáljatok tenni ellene, és ne feledjétek – ez is elmúlik!

Mogyoró pollen allergia

Tudtad, hogy három féle képen is allergiás lehetsz a mogyoróra? És nem a földimogyoróról beszélünk. Aki mogyoró pollen allergiában szenved, az a hazánkban is őshonos és elterjedt európai mogyoró (közönséges mogyoró) pollenjére érzékeny.

Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.

39 antihisztamin összehasonlítása hatóanyagokkal és árakkal – melyiket válaszd, melyik a legjobb?

Allergiásként tanácstalanul állsz a hatalmas kínálat előtt? Reklámokból, fórumokról próbálsz tájékozódni, hogy melyik allergia gyógyszer a legjobb, leghatékonyabb? Összegyűjtöttük nektek az itthon kapható tablettákat, valamint néhány érdekes kutatási eredményt

Penészgomba allergia – lehet, hogy nem is (csak) a pollenekre vagy allergiás?

Allergiás tünetek esetén – orvosi diagnózis és allergiateszt hiányában – legtöbbször az allergén növények pollenjeit hibáztatjuk. Pedig lehet, hogy nem is pollenek, hanem spórák okozzák a tüneteket. Gomba spórák. Mi több: kutatások azt mutatták, hogy a pollenallergiások mintegy 6%-a párhuzamosan a kültéri allergén gombákra is érzékeny.

Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

Allergiás vagy? A kutatók szerint kisebb eséllyel leszel rákos.

Létezhet a pollenallergiának jó oldala is? A friss kutatás szerint a pollenallergiában szenvedők szervezetében kisebb eséllyel fejlődnek ki bizonyos rák típusok. Az Amerikai Rákkutatási Intézet 2019-ben publikált munkája azt vizsgálta, hogy van-e valamilyen összefüggés a légúti allergiák és a rák kialakulásának esélye között.

Pollentérkép Európa – Hová menjünk allergiaszezonban nyaralni?

Ha pollenallergiás vagy, akkor a nyaralás tervezésénél nem csak az a szempont, hogy hová szeretnél menni, melyik úti cél vonz, vagy mire van pénzed, hanem legalább olyan fontos az is, hogy hol nem fogsz pollenallergiától szenvedni. És hogy még véletlen se szaladj bele olyan esetbe, hogy itthon már / még nincs szezon, de a kiválasztott úti cél nem csak tárt karokkal, de magas pollenkoncentrációval is vár.

Poratka allergia oka, tünetei és diagnosztizálása

Poratka, a hívatlan lakó, aki nagy eséllyel megtalálható nálad is. Ha meg akarsz szabadulni tőle – és az allergiádtól – először jó, ha megismered.
Tudj meg mindent a háziporatka allergiáról – 2 részes átfogó cikksorozat.

Allergia terhesség idején – milyen gyógyszert lehet szedni, és milyen biztonságos alternatívák léteznek?

Mit tehetünk, ha várandósság alatt a pollenallergia tünetei jelentkeznek? Milyen természetes megoldások vannak, melyek nem veszélyeztetik a magzatot? Lehet gyógyszert szedni, és ha igen, melyiket? Melyik gyógyszer nem árt a magzanak?

Pollennaptár 2020

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.