Penészgomba allergia – lehet, hogy nem is (csak) a pollenekre vagy allergiás?

Allergiás tünetek esetén – orvosi diagnózis és allergiateszt hiányában – legtöbbször az allergén növények pollenjeit hibáztatjuk. Pedig lehet, hogy nem is pollenek, hanem spórák okozzák a tüneteket. Gomba spórák.  Mi több: kutatások azt mutatták, hogy a pollenallergiások mintegy 6%-a párhuzamosan a kültéri allergén gombákra is érzékeny.

A penészgombák

Penészgombák nem csak penészes lakásokban és nem csak beltérben élnek, és spóráik a pollenekhez hasonlóan szinte mindenütt ott vannak a levegőben. Számtalan penészgombafaj létezik, és igen változatos helyeken telepszenek meg: a lehullott falevelekben, házikertben, komposztban, gabonaszemeken, sőt a házipor egy részét is a spóráik teszik ki. Különböző felületeken (főleg szerves anyagon) változatos színű bevonatot képeznek, tehát nem a nagy kalapos erdei gombáktól kell tartani. Közülük egyes penészek károsak az egészségre, nagy tömegben termelt spóráikkal légzőszervi allergiás tüneteket idézhetnek elő.

Ha az egyik faj spóráira allergiás vagy, még nem jelenti azt, hogy az összesre az leszel.

Penészgomba allergia tünetei

Ha penészgomba allergiád van, a szervezetedből érzékeny reakciót vált ki, ha belélegzed az allergén gombafajok spóráit. A fellépő tünetek nagyon hasonlóak a pollenallergia tüneteihez:

 • orrdugulás
 • vizes orrfolyás,
 • szem- orr- vagy torok viszketés
 • tüsszögés
 • száraz bőr
 • hátsó garatfali váladékcsorgás.

A tünetek az év során szinte bármikor jelentkezhetnek, de a kültéri allergén gombák tavasztól őszig okoznak problémát, a beltérben található penészgombák egész  télen is allergiás tüneteket okozhatnak.

 

Kültéri és beltéri gombák

Elsősorban magas légnedvesség és változékony időjárás esetén nő meg a levegőben a kültéri penészgombaspórák koncentrációja. A szabadtéri levegő nyáron és ősszel a legterheltebb.

A kültéri gombák okozzák például a korompenész nevű betegséget, mely közterületeken leginkább a hársfát, a szivarfát és az eperfát sújtja.

Leggyakoribb allergén fajok: Cladosporium, Alternaria, Helminthosporium.

Ezek jellemzően szezonális tüneteket okoznak, tavasz és ősz között fordulnak elő.

Beltéri penészgomba nem csak akkor fordulhat elő, ha látszik is: előfordulhatnak számunkra nem látható helyeken, illetve a fehér (veszélyesebb) változat nehezebben tűnik fel, mint a fekete penészfolt.

Leggyakoribb allergén fajok: Penicillium (ecsetpenészek), Mucor (fejespenészek), Aspergillus (kannapenészek), Chaetonium, Aureobasidium.

Ezek jellemzően egész évben tüneteket okoznak.

 

A népszerű:  alternaria alternata

Vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a penészgomba allergiások mintegy 70%-a allergiás az Alternaria alternata nevű fajra. Ez a gomba sötét telepeket hoz létre, növényi részeken kórokozóként található meg foltosodást okozó betegségként, sok gondot okozva ezzel a mezőgazdaságban.  Kültéren tehát a növényeken kárt okozó telepekről, beltérben elsősorban a légkondicionáló berendezésekből számíthatunk spóra-szórásra, fali penészként ritkán fordul elő.

Szintén szénanáthához hasonló tüneteket okoz, és több kutatás egybehangzóan azt mutatta ki,  hogy a pollenallergiások 6%-a az alternaria spóráira is allergiás, ez az arány a gyerekek és fiatal korúak között ennél magasabb. Mivel azonban a penészgombák allergén hatása általában nagyjából egy időben jelentkezik a pollenekével, sokan nem is tudják magukról, hogy erre is allergiásak. Ezért ha felmerül az alternaria allergia gyanúja, fordulj allergológushoz, aki vizsgálatokkal ki tudja deríteni az igazságot, mert a hosszú távon fennálló allergénterhelés idővel allergiás asztmát is okozhat!

Kezelési módok

Beltéri penész jelenléte vagy gyanúja esetén érdemes szakembert hívni, aki mintavétel (vagy levegő mintavétel) alapján pontosan meg tudja határozni, hogy milyen gomba fajjal állunk szemben.

Beltérben ajánlott még:

 • szellőztess gyakran
 • használj páramentesítőt, a lakás páratartalma legyen 60% alatt
 • rendszeresen tisztítsd klíma berendezéseket – az autóban is!
 • ürítsd gyakran a szemeteseket
 • tisztítsd ki a lefolyókat
 • ellenőrizd az eresz kifolyókat is (ha vannak), hogy elvezetik-e a háztól a vizet
 • szárítsd ki a fürdőszobai szőnyeget, kádkilépőt
 • jól szellőző helyiségben szárítsd a ruhákat
 • időnként szellőztesd ki a szekrényeket: hagyd egy-egy napra nyitva az ajtajukat, mikor jól szellőzik a szoba

Kültéri allergén gombák ellen:

 • ha bebizonyosodott az allergiád, speciális immunterápia (nem ugyanaz, mint pollenallergiára) segíthet
 • használj orrfiltert, mely az orrodba helyezve kiszűri a levegőből az allergén spórákat

 

 

Tudtad?

A WoodyKnows© orrfilterek a pollenek gombaspórák 90-92%-át kiszűrik 10µ pollenméretig!

 • ha fontos számodra, hogy ne terheld a szervezeted gyógyszerekkel
 • ha babát vársz, és terhesség alatt nem szedheted vagy nem akarod szedni az allergiagyógyszereidet
 • ha az orrsprayknél hatékonyabb megoldást keresel
 • ha nem szeretnél lemondani allergiaszezonban sem a szabadtéri programokról

Nem kell se gyógyszer, se orrspray, hisz a pollenek, spórák, légúti allergének be sem jutnak!  Kényelmes, hatékony és gyógyszermentes megoldás allergiára!

Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.

Allergia terhesség idején – milyen gyógyszert lehet szedni, és milyen biztonságos alternatívák léteznek?

Mit tehetünk, ha várandósság alatt a pollenallergia tünetei jelentkeznek? Milyen természetes megoldások vannak, melyek nem veszélyeztetik a magzatot? Lehet gyógyszert szedni, és ha igen, melyiket? Melyik gyógyszer nem árt a magzanak?

Poratka allergia oka, tünetei és diagnosztizálása

Poratka, a hívatlan lakó, aki nagy eséllyel megtalálható nálad is. Ha meg akarsz szabadulni tőle – és az allergiádtól – először jó, ha megismered.
Tudj meg mindent a háziporatka allergiáról – 2 részes átfogó cikksorozat.

Mogyoró pollen allergia

Tudtad, hogy három féle képen is allergiás lehetsz a mogyoróra? És nem a földimogyoróról beszélünk. Aki mogyoró pollen allergiában szenved, az a hazánkban is őshonos és elterjedt európai mogyoró (közönséges mogyoró) pollenjére érzékeny.

Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

Orrsprayk allergiára

Allergia esetén talán a legelső dolog, amihez nyúlsz, az orrspray. De melyiket választod, melyik a legjobb? A patikákban a bőség zavarával találkozol, és nem könnyű választani. Mi segítünk most egy kicsit az eligazodásban. 42 féle, gyógyszertárban kapható orrsprayt hasonlítunk össze típus, hatóanyag, vénykötelesség és ár szerint.

Poratka allergia kezelése és megelőzése – átfogó és hiánypótló útmutató 2020-ra

Allergia Magazin Minden, amit a légúti allergiákról tudni érdemes: Kutatások eredménye,...

Pollennaptár 2020

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

39 antihisztamin összehasonlítása hatóanyagokkal és árakkal – melyiket válaszd, melyik a legjobb?

Allergiásként tanácstalanul állsz a hatalmas kínálat előtt? Reklámokból, fórumokról próbálsz tájékozódni, hogy melyik allergia gyógyszer a legjobb, leghatékonyabb? Összegyűjtöttük nektek az itthon kapható tablettákat, valamint néhány érdekes kutatási eredményt

Penészgomba allergia – lehet, hogy nem is (csak) a pollenekre vagy allergiás?

Allergiás tünetek esetén – orvosi diagnózis és allergiateszt hiányában – legtöbbször az allergén növények pollenjeit hibáztatjuk. Pedig lehet, hogy nem is pollenek, hanem spórák okozzák a tüneteket. Gomba spórák. Mi több: kutatások azt mutatták, hogy a pollenallergiások mintegy 6%-a párhuzamosan a kültéri allergén gombákra is érzékeny.