Pollenallergia és terhesség – milyen gyógyszert lehet szedni, és milyen biztonságos alternatívák léteznek?

Allergiásként eleve nem könnyű megtalálni azt, ami használ a tünetek elmulasztásában, csökkentésében. De mi történik akkor, ha ráadásul babát is vársz? Tényleg nem szedhetsz gyógyszert? Mi az, ami nem árt a magzanak? Mert ugye ilyenkor – bárhogy is – de ő a legfontosabb.

Pollenallergia alakulása a terhesség alatt – jobb lesz vagy rosszabb?

A várandósság teljesen átrendezheti a pollenallergiáról szerzett tapasztalataidat. Megváltozik a hormonháztartás és az immunrendszer, így másképp reagál a szervezet. A szerencsésebbeknél enyhülnek a tünetek, de sokaknál éppen felerősödnek, sőt azoknál is felléphetnek, akik korábban nem szenvedtek a szezonális allergiáktól.

Kutatások azt mutatják, hogy a várandós nők

 • nagyjából harmadánál nem változik az allergia erőssége,
 • egyharmadánál gyengébben jelentkezik, mint korábban,
 • egy harmadánál pedig inkább erősebben.

Jó hír, hogy a terhesség alatt kialakult allergia legtöbbször újra el is múlik a szülés után.

Terhesség alatt szedhető allergia gyógyszerek

 

Ha már a várandósságot megelőző időben is jelentkeztek nálad a pollenallergia tünetei, valószínűleg kikísérletezted már, hogy mi az, ami neked segít. A baba várás kilenc hónapjában azonban figyelni kell arra is, hogy mi az, ami terhesség alatt biztonsággal alkalmazható.

A legjobb és legbiztonságosabb, ha terhesség alatt semmilyen allergiagyógyszert nem szedsz.

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA, Food and Drug Administration) közleménye szerint egy gyógyszer sem tekinthető teljesen biztonságosnak terhesség alatt, hiszen várandós nőkön a II. világháború óta (szerencsére) nem végeznek gyógyszer kísérleteket.

Megfigyeléses önkéntes tesztek és állatkísérletek állnak rendelkezésre, de ezek nem szolgáltatnak elegendő és erős bizonyítékot.

Azonban ha  a tüneteid nagyon erősek, és a fenti kockázatmentes megoldások sem segítenek, akkor szükséges lehet az előny-kockázat mérlegelése, hiszen a folyamatos fáradtság és rossz közérzet rosszabb hatással is lehet a babára, mint a gyógyszer vagy készítmény jelentette kockázat.

A legfontosabb, hogy mielőtt bármilyen gyógyszert bevennél, olvasd el gondosan a betegtájékoztatót, és használatukról mindenképpen egyeztess az orvosoddal! Akkor is tégy így, ha valamilyen gyógyszert vagy készítményt már a várandósság előtt is szedtél. Bizonyos készítmények nem alkalmazhatók az egész terhesség alatt, mások csak az első trimeszterben nem ajánlottak.

Ugyanez igaz a természetes készítményekre is, hiszen akár egy gyógynövénynek is lehet olyan hatása, mely számodra kedvező, de ártalmas a magzatra.

A tengervizes orrsprayn kívül mit szoktak az orvosok javasolni?

A leggyakrabban használt gyógyszerek antihisztaminok. Korábban évekig a chlorpheniramine és diphenhydramine hatóanyagú szereket adták a jó állatkísérleti eredmények miatt, de a kevesebb mellékhatás miatt a kevésbé szedatív loratadine és cetirizine  antihisztaminokat szokták inkább javasolni, ha mindenképp szükséges.

Dekongesztánsok használata érszűkítő hatásuk miatt már több rizikóval jár, első trimeszterben főleg veszélyes, úgyhogy orrspray esetében inkább az oxymetazoline hatóanyagúak illetve a szteroidosak tekinthetőbbek biztonságosabbnak. A tengervizes orrsprayk nyugodtan használhatóak.

Immunterápiát terhesség alatt nem szabad elkezdeni, de a korábban megkezdett terápia folytatását meg szokták engedni.

Jó, ha tájékozódsz az interneten, mert felkészülten, okos kérdésekkel fogsz az orvosodhoz érkezni. De az internet nem helyettesíti a doktort! Minden bizonnyal megbízol az orvosodban (ha nem, jó ha keresel másikat), és beszéljétek meg, hogy mit szedhetsz, ha erre mindenképp szükség van!

Van olyan természetes, biztonságos dolog, ami tényleg segít?

 

A legjobb és legbiztonságosabb stratégia, ha nem a már bejutott pollenek okozta tünetek ellen harcolsz, hanem egészen egyszerűen nem engeded be őket a szervezetedbe. És ezt nem csak úgy lehet megvalósítani, ha kilenc hónapra bezárkózol.

Ha megvéded a tested a pollenektől való találkozástól, akkor elkerülheted, vagy nagymértékben mérsékelheted a tüneteket, azaz nem lesz gyógyszerekre sem szükséged. Leggyakrabban a szem, száj és orr nyálkahártyája van kitéve az irritációnak.

Ezek ellen így védekezz:

 • Használj naponta egyszer orrmosót, és öblítsd ki az orrjárataidat fiziológiás sóoldattal – de ehhez steril vizet használj, mert nagyon ritkán ugyan, de a csapvízben előfordulhatnak olyan baktériumok, melyek később problémát okoznak!
 • Használj allergia ellen orrfiltert. Ez az alig látható-érezhető kis szűrű-pár az orrlyukba helyezve megakadályozza a pollenek 90%-ának bejutását, így máris kiküszöbölted az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés kiváltó okait.  Ráadásul ha csökkented a szervezeted polleneknek való kitettségét, akkor a többi allergiás tüneted: torokkaparás, szemviszketés is csökkenni fognak. Nincsen semmilyen mellékhatása, és nyugodtan használhatod kint és bent is. Az orrfilterben a szűrő cserélhető.
 • Ha kimész, használj az arcodhoz jól illeszkedő napszemüvehet, vagy kipróbálhatod szemüveg fölött hordható napszemüveget. Ezt ugyan nem pollenallergiára fejlesztették, de a keret nagyobb, és a széle úgy van kialakítva, hogy minél jobban illeszkedjenek az archoz, így kevesebb pollent enged be, mint a hagyományos keretek. (Például itt)

  Teremts pollenmentes környezetet az otthonodban

   

  Ne engedd be a polleneket a lakásba, különösen ne a hálószobádba.

  A lakást alaposan takarítsd ki, majd szerelj néhány gyakran használt ablakra pollenhálót. Így bátran szellőztethetsz ezeken a nyílászárókon keresztül anélkül, hogy a lakás megtelne pollenekkel. (allergiaszezonban rendszerint kapható pollenháló a heti akciós kínálatú áruházakban pl. Aldi, Lidl vagy például itt)

  Mikor bemész a lakásba, cserélj cipőt, lehetőleg ruházatot is. Ha ez túl bonyolult, akkor vonatkoztathatod ezt csak a hálószobára is: oda ne menj be utcai cipőbe, ruhába. Így legalább az éjszakád nyugodt lesz.

  Lefekvés előtt zuhanyozz le és moss hajat. Cseréld gyakran az ágyneműt, különösen a párnahuzatot.

  Bármily vonzó is a napon száradt tiszta ruhák illata, ezekben a hónapokban kerüld a ruhák szabad levegőn szárítását.

  Használj olyan légtisztító berendezést (pl itt) , mely eltávolítja a lakásból az allergén részecskéket.

  Penészgomba allergia – lehet, hogy nem is (csak) a pollenekre vagy allergiás?

  Allergiás tünetek esetén – orvosi diagnózis és allergiateszt hiányában – legtöbbször az allergén növények pollenjeit hibáztatjuk. Pedig lehet, hogy nem is pollenek, hanem spórák okozzák a tüneteket. Gomba spórák. Mi több: kutatások azt mutatták, hogy a pollenallergiások mintegy 6%-a párhuzamosan a kültéri allergén gombákra is érzékeny.

  Pollentérkép Európa – Hová menjünk allergiaszezonban nyaralni?

  Ha pollenallergiás vagy, akkor a nyaralás tervezésénél nem csak az a szempont, hogy hová szeretnél menni, melyik úti cél vonz, vagy mire van pénzed, hanem legalább olyan fontos az is, hogy hol nem fogsz pollenallergiától szenvedni. És hogy még véletlen se szaladj bele olyan esetbe, hogy itthon már / még nincs szezon, de a kiválasztott úti cél nem csak tárt karokkal, de magas pollenkoncentrációval is vár.

  Allergiás vagy? A kutatók szerint kisebb eséllyel leszel rákos.

  Létezhet a pollenallergiának jó oldala is? A friss kutatás szerint a pollenallergiában szenvedők szervezetében kisebb eséllyel fejlődnek ki bizonyos rák típusok. Az Amerikai Rákkutatási Intézet 2019-ben publikált munkája azt vizsgálta, hogy van-e valamilyen összefüggés a légúti allergiák és a rák kialakulásának esélye között.

  Ezek a legjobb légtisztítók a német teszt szerint

  Megvan a teszt győztes, a német vizsgálat szerint ez a két légtisztító a legjobbPollenallergia...

  Poratka allergia kezelése és megelőzése – átfogó és hiánypótló útmutató 2020-ra

  Allergia Magazin Minden, amit a légúti allergiákról tudni érdemes: Kutatások eredménye,...

  Mit tehetsz a horkolás ellen? Teszteld otthon egyszerűen!

  Szeretnéd a horkolásod megszüntetni? A horkolásod okát legbiztosabban alvásközpontban lehet kideríteni, ám addig is segít ez az otthon is elvégezhető teszt sorozat. A tesztek elvégzéséhet nem lesz szükséged másra, mint egy tükörre, egy új gyufaszálra, és saját magadra.

  Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

  Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.

  Pollennaptár 2020

  Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

  Mogyoró pollen allergia

  Tudtad, hogy három féle képen is allergiás lehetsz a mogyoróra? És nem a földimogyoróról beszélünk. Aki mogyoró pollen allergiában szenved, az a hazánkban is őshonos és elterjedt európai mogyoró (közönséges mogyoró) pollenjére érzékeny.

  Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

  Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
  Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.