Pollennaptár 2020 – már a pollenjelentés előtt megtudhatod, mikor lesz allergia szezon

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

Mely növények pollenje váltja ki a legerősebb allergiás reakciókat?

 

Télire szinte minden pollenallergiás félre teheti a gyógyszereit, orrspray készleteit, zsebkendő hegyeit.

Aztán kora tavasszal, a természet és a barkás növények ébredésével együtt a mogyoró- és éger pollen allergiában szenvedők megnyitják a szezont. Követik őket a tavasz előrehaladtával a többi allergén fa fajtára érzékenyek, mígnem nyár elején virágba nem borulnak a mezőn a fűfélék, és meg nem kezdődik a hosszan tartó pázsitfű-allergia szezon.

Ettől kezdve főleg a lágyszárúak keserítik meg az emberek mindennapjait, fő bűnösök a csalán- útifű- és ürömfélék, mígnem Szent László ünnepével együtt tetőfokára nem hág a parlagfű szezon. Megkönnyebbülés majd csak a fagyok beálltával várható.

Mogyoró virágzása, mogyoró allergia

A mogyoró (corylus) a nyírfafélék családjába tartozik, nem keverendő össze a földimogyoróval. Hazánkban a közönséges mogyoró őshonos (C. avellana).

Januártól áprilisig virágzik, porzós virágai lecsüngő barkákat alkotnak.

A mogyorót az erős allergének (***)  között tartják számon, pollenei 18-22 µ nagyságúak.

Éger virágzása, éger allergia

Az éger (alinus) szintén a nyírfafélékhez tartozik. patakok, vízfolyások mentén érzi jól magát, de a lápokat is kedveli. Értékes fája miatt már telepítik is, hazánk ereinek 2,8%-a éger.

Porzós ivarú barkái sárgák és lecsüngőek (termősek pirosak és felállóak), február-április között nyílnak.

Szintén erős allergén (***), pollenszemcséi 25-28 µ méretűek.

Nyírfa virágzása, nyír allergia

A nyír (betula) a tajgai éghajlat képviselője, hazánkban erdőszéleken, lombos erdőkben és elhagyott, mocsaras területeken él. Fehér alapon fekete törzséről könnyű felismerni.

A nyír pollenjére allergiások március-május között számíthatnak a tünetekre, mikor a fa barnás-pikkelyes barkái virágoznak.

Erős allergén (***), pollenjei 21-23µ nagyságúak.

Kőris virágzása, kőris allergia

A kőris (fraxinus) széles körben elterjedt fafajta, Magyarországon három alfaja őshonos (magas- magyar – és virágos kőris), erdeink 2,4%-át teszi ki.

A magaskőris virágai még lombfakadás előtt, március-áprilisban nyílnak, a virágos kőris fehér bokrétás bugái valamivel később, májusban.

A kőris erős allergén (***), pollenszemcséi 21-24µ méretűek.

Fűzfa virágzása, fűz allergia

A fűz (salix) elsősorban síkságok, folyópartok növénye. Rengeteg faja létezik, és fa termetűn kívül lehet cserje méretű vagy fás szárú növény is. A fehérfűz élettartama meghaladja a 100 évet is.

Egyszerű barkás virágai gyakran fehéres-ezüstös színűek, lombfakadáskor – március és május között – nyílnak.

Pollenje erős allergén (***), mérete 17-21µ

Platánfa virágzása, platán allergia

A platánok (platanus) nagy méretű, ősi eredetű fák, törzsüket pikkelyes réteg fedi, akár több száz évig is elélhetnek. A nyugati platán kéreglemezei 2-5 évente nagy darabokban leválnak.

Gömb alakú virágai vannak, a porzós sárga, a termős vörös színű. Április-május között nyílnak.

Pollenjei erős allergének (***), 18-21µ méretűek.

Pázsitfűfélék virágzása, pázsitfű allergia

A pázsitfűfélék (poaceae /gramineae) rendkívül változatos család, közöttük úgy gyomnövények, mint haszonnövények vagy védett fajok is megtalálhatóak. Ide sorolható a legtöbb mezőgazdasági haszonnövényünk is, és szinte minden kertben megtalálható.
Füzér- buga- vagy kalászvirágzatuk van, változatosságuk miatt áprilistól egészen szeptember végéig elhúzódhat.

Az egyik legerősebb allergén (****), pollenszemcséi 23-25 µ méretűek, de akár 90µ nagyságúak is lehetnek (kukorica).

Üröm virágzása, üröm allergia

Az üröm (artemisia) az őszirózsafélék családjába tartozik, igen elterjedt növény. Azonban nem csak gyom, hanem fűszer- és gyógynövény fajta is lehet.

Pollenszórása hosszan – júliustól októberig –  tart, de kaszálás után (pl a parlagfűvel ellentétben) nem képes újabb virágzásra.

Nagyon erős allergén (****), a pollenszemcséi 19-23µ méretűek.

Parlagfű virágzása, parlagfű allergia

A parlagfű (ambrosia) betelepült növény, az éghajlathoz való alkalmazkodást követően azonban robbanásszerű szaporodásnak indult. Művelésből kivont, ember által megbolygatott, feltört területeken (parlagon), utak mentén, gyomtársulásokban fordul elő. Sűrű növényzetű, fás-erdős területeken nem telepszik meg, tengerszint feletti 400 méteres magasságig található csak.

A parlagfű virágzása július végétől október végéig tart, a legnagyobb parlagfű koncentráció jellemzően augusztus 20 körül kezdődik és az első fagyok beálltáig tart, de olykor még később is megtalálhatók nagy létszámban a levegőben.

Nagyon erős allergén (****), pollenjei 18-20 µ nagyságúak.

Tudtad?

A WoodyKnows© orrfilterek a pollenek 90-92%-át kiszűrik 10µ pollenméretig!

  • ha fontos számodra, hogy ne terheld a szervezeted gyógyszerekkel
  • ha babát vársz, és terhesség alatt nem szedheted vagy nem akarod szedni az allergiagyógyszereidet
  • ha az orrsprayknél hatékonyabb megoldást keresel
  • ha nem szeretnél lemondani allergiaszezonban sem a szabadtéri programokról

Nem kell se gyógyszer, se orrspray, hisz a pollenek be sem jutnak!  Kényelmes, hatékony és gyógyszermentes megoldás allergiára!

 

Kültéri allergén gombák spóraszórása, penészgomba allergia

Ugyan nem a pollenjükkel, hanem a spóráikkal váltják ki az allergiás reakciókat, tüneteik nagyon hasonlóak a pollenallergiához, gyakran össze is keverik őket. Tudj meg többet a kültéri gomba allergiáról itt!

Babát vársz, és allergiás vagy?

Minden bizonnyal szeretnél a lehető leggondosabban eljárni, és figyelni a saját magad és a pici egészségére is. Kattints ide, hogy megtudd a legfontosabb dolgokat és leghasznosabb tippeket a terhesség alatti pollenallergiával kapcsolatban!

 

Pollennaptár 2020

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

Poratka allergia kezelése és megelőzése – átfogó és hiánypótló útmutató 2020-ra

Allergia Magazin Minden, amit a légúti allergiákról tudni érdemes: Kutatások eredménye,...

Poratka allergia oka, tünetei és diagnosztizálása

Poratka, a hívatlan lakó, aki nagy eséllyel megtalálható nálad is. Ha meg akarsz szabadulni tőle – és az allergiádtól – először jó, ha megismered.
Tudj meg mindent a háziporatka allergiáról – 2 részes átfogó cikksorozat.

Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.