Allergia Magazin

Minden, amit a légúti allergiákról tudni érdemes:
Kutatások eredménye, érdekességek, hírek egy helyen.

 

Poratka allergia kezelése és megelőzése – átfogó és hiánypótló útmutató 2020-ra

Szerző: | Pollenallergia - Allergia Magazin, Poratka allergia | 0 hozzászólás

Háziporaka allergia kezelése gyógyszerekkel

A poratka allergia gyógyszeres kezelése a többi légúti allergiához hasonló módon történik. A nazális tünetek csökkentésére az alábbiak lehetnek alkalmasak:

Antihisztaminok:

 • elfoglalják a helyet a receptorokban a hisztaminok elől (mondhatni kiszorítják őket)
 • jelentősen csökkenthetik az allergiás tüneteket
 • az első generációs antihisztaminok komoly mellékhatásokat okoztak (fáradtság, álmosság, levertség)
 • az újabb típusúak már nem akadályozzák a mindennapi munkát, de mellékhatásokkal azért még számolni kell
 • ki kell tapasztalni, hogy a piacon lévő sok típusból (és hatóanyagból) kinek melyik válik be
 • kismamáknak és szoptatós anyukáknak használatukat nem – vagy csak súlyos esetben – javasolják.

Kortikoszteroidok:

 • az allergiás reakció következtében fellépő gyulladásos folyamatok ellen hatnak
 • az orrspray formájában kapható készítmény sokkal kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaz, mint a tabletták
 • az orrspray hatását helyileg fejti ki, így kevesebb a mellékhatása.

Dekongesztánsok:

 • érszűkítő hatású orrspray
 • megkönnyíti az orron át való lélegzést
 • használata csak nagyon rövid távon javasolt (max 3 nap), mert utána már nem fejti ki ugyanezt a kedvező hatást
 • hosszú távú használat esetén komoly mellékhatásokat, illetve függőséget okozhat

Létezik továbbá a fentiek számos variációja is, például antihisztamin és kortikoszteroid tartalmú orrspray, mint a sokak által kedvelt Dymastia orrspray.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy melyik gyógyszer vagy orrspray milyen hatásmechanizmussal / hatóanyaggal dolgozik, akkor olvasd el a mellékelt tájékoztatóját vagy írd be a gyógyszer nevét a Házipatika Gyógyszerkeresőjébe, itt megtalálod a fenti információkat és a mellékhatásokat is.

Porallergia ellen immunterápiával

Immunterápia esetén az allergént tisztított formában, alacsony dózisban és ellenőrzött körülmények között adagolják a páciensnek. A terápia időtartama minimum három, maximum öt év, ez alatt a kezelt páciens szervezete folyamatosan megszokja az allergén jelenlétét, így tünetei csökkennek vagy meg is szűnhetnek, mely hatás a kezelés befejezését követő 8-10 évben meg is marad.

Injekciós és szájon át -nyelv alatt- alkalmazható készítmények léteznek. Mivel a típus kiválasztása mellett az adagolás, a dózis emelése és a terápia hossza is fontos a sikerhez, alkalmazásuk mindenképpen szakember felügyeletét igényli.

Az allergénspecifikus immunterápia hatékonyan képes javítani a poratka allergiás betegek állapotán, ám költséges mivolta miatt kevesen tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

Poratka allergia kezelése gyógyszerek nélkül

Ha nem akarsz gyógyszert szedni, vagy azok kiegészítéseként is számos olyan eszköz és berendezés létezik, mellyel nagy mértékben enyhítheted a porakta allergia tüneteit:

Légtisztító – milyen típust válassz porallergia esetén?

Számtalan berendezés kapható a piacon, van azonban néhány szempont, amit választáskor figyelembe vehetsz:

 • kapacitása feleljen meg az általad tisztítani kívánt helyiség / lakás méretének
 • amelyik készülék keringeti is a levegőt, az hatékonyabban tisztít (ám jobban fel is keveri az ülepedett port)
 • a HEPA filteres légtisztítónál fontos szempont a szűrő hatékonysága (H11-H13),  cseréjének gyakorisága és ára
 • a vizes szűrővel rendelkező légtisztító-levegőmosó ugyan hatékony, de porallergia esetén nem javallott, mert emeli a levegő páratartalmát, ami kedvez az atkák elszaporodásának
 • a kórházakban is használt plazmamezős légtisztító a leghatékonyabb, de a legdrágább is, viszont hosszú távon megtérülhet, mert többé nem kell semmilyen filtert vásárolni hozzá.

Páramentesítő

A poratkának párára van szüksége a túléléshez. Ne biztosítsd számára e feltételt, tartsd a lakás páratartalmát 50% alatt! Ha rendszeresen magasabb a lakás páratartalma, egy páramentesítő készülék jelentheti a megoldást.
Itt is vedd figyelembe a kapacitást: a maximális pára kivonási kapacitás szorozva 4 -től 6 -ig légköbméterre ajánlják a gyártók. Tehát egy 20 liter maximális kapacitású páramentesítő készülék 80 – 120 m3 -re ajánlott.
Ha folyamatosan üzemelő készüléket választasz, figyelj arra is, hogy halk legyen.

Orrfilter

Az allergia elleni orrfilter fizikailag akadályozza meg, hogy az allergének bejussanak az orrodba. Az orrba helyezendő puha kis gyűrűben nanofilter található, mely kiszűri a poratka allergéneket, így a tüneteket is drasztikusan lecsökkenti, a nazális tüneteket akár teljesen megszünteti.
Ha nem akarod folyamatosan viselni, kipróbálhatod csak éjszakára, vagy azokban a helyiségekben / napszakokban, amikor a legrosszabb a helyzet. Némi hozzászokást igényel, viszont nincs mellékhatása.

Orrmosás

A  fiziológiás sóoldattal történő orrzuhany vagy orrmosás egy speciális orrmosóval a legegyszerűbb. Ezzel átöblítheted az orrgaratot, kitisztítva az orr hátsó részében illetve az orrmandulában pangó váladékot, ami megszünteti az irritációt és felszabadítja a légutakat.

A sóoldat készítéséhez használj steril, jól felforralt vizet, mert a csapvíz – ritkán ugyan – de tartalmazhat olyan baktériumokat vagy amőbákat, amely ivás esetén nem, de orrmosásnál komoly betegséget, agyhártyagyulladást okozgat.

Anti-allergén ágynemű

Először is jó, ha tisztázzuk, hogy ki mit ért anti-allergén alatt. Van gyártó / forgalmazó, aki annyit, hogy a termék (paplan, párna, stb) mosható, más azt hogy magas fokon és gyakran mosható, megint más azt, hogy a szálszerkezet vagy -töltet eleve úgy van kialakítva, hogyne tudjanak a poratkák megtelepedni benne. Tehát mielőtt antiallergén ágynemát vásárolsz, kérdezd meg, hogy az adott termék mitől antiallergén!

Poratka allergia esetén javasolt az ágyneműket hetente legalább 50 fokon kimosni. A gyakoriságot a szaporodási ciklusuk, a hőfokot a túlélési képességük indokolja. Ha hagyományos paplan- és párnahuzatot használsz, akkor válassz olyat, ami mosható 50 fokon – nem csak a huzat, hanem maga a paplan és a párna is.

De talán egyszerűbb megoldás, ha atkamentes huzatot és lepedőt választasz. Ez olyan sűrű szövésű anyagból és cipzásas kivitelben  kell készüljön, amely megakadályozza az atkák ki- és bejutását a huzaton keresztül. Legalább 6-8 mikron szövés-sűrűségű anyagot keress: ez már megakadályozza az allergének átjutását, de még szellőzik az anyag.

Porszívó

Első és legfontosabb szempont, hogy a porszívód használat közben ne fújja vissza a finom port a lakásba. Emiatt válassz HEPA szűrős készüléket, de ne csak a HEPA megnevezést figyeld, hanem hogy HEPA 11, 12 vagy 13 van-e feltültetve. A H12 az Európai Uniós szabvány szerint ez azt jelenti, hogy 10 ezer részecskéből a szűrő 50-et enged vissza a levegőbe. A HEPA H13 ennél is hatékonyabb, 10 ezer részecske közül csak 5-öt enged át. A szűrőket cseréld az előírásnak megfelelő gyakorisággal, mert idővel elvesztik hatékonyságukat.

Ha te takarítasz, jobb, ha nem porzsákos változatot választasz, mert ennek ürítése is óhatatlanul porszóródással jár.

A szőnyegeket, kárpitokat ajánlott mellőzni, főleg a hálószobából, de ha maradnak, akkor tisztíttasd őket gyakran mélytisztító gépekkel.

Ultrahangos poratka riasztó

Konnektorba dugható kis készülék, mely ultrahang kibocsátásával megzavarja a poratkák normális életciklusát és egészséges működését. Kutatások igazolták a hatását: nagyjából 20%-al csökkentették a résztvevők allergiás tüneteit, bár ezen hatás mértéke nagyjából megegyezett matracvédőt használatáéval.

Tippek és praktikák a háziporatka allergia megelőzéséhez

Lássuk, mi mindent tehetsz még azért, hogy a lehető legjobban lecsökkentsd az allergének számát a lakásban, és főleg a hálószobában!

Hőmérséklet és légköri viszonyok

 • Tartsd a lakás páratartalmát 50% alatt. Vásárolj higrométert, mely méri a levegő hőmérsékletét és páratartalmát is. A poratkáknak páradús levegőre van szüksége. Ha ezt nem biztosítod számukra, elpusztulnak. Emiatt ha lehet, ne teregess a lakásban, de főleg ne a hálószobában
 • Csökkentsd a hálószoba hőmérsékletét 19-20 fokra. A poratkák nem szeretik a hideget!
 • Az ágyneműt mosd hetente legalább 60 fokos vízben. Ha nem atka-mentes huzatot használsz (lsd fentebb) akkor magát a takarót és párnát is. 50 fok fölött a poratkák már elpusztulnak, a heti gyakoriság pedig a szaporodási ciklusuk miatt fontos
 • Téli fagyban vidd ki az ágyneműt! A kisebb textil tárgyakat – mint pl plüss játékok vagy összehajtott huzatok – le is fagyaszthatod. A kis élőlények ugyan nem pusztulnak el: a kutatások szerint 24 óra fagyasztást követően a nőstények fele még életben maradt, de a tojások 98%-a elpusztult. Az allergéneket sem távolítja el, de megakadályozza a továbbszaporodást.
 • Engedd be a napot! A poratkák nem szeretik a fényt, úgyhogy ne járj a kedvükben: hajtsd vissza a takarót, vagy tedd ki a napra, amikor csak lehet (azért az egyéb kültéri allergénekre, például pollenekre ügyelj, ha érzékeny vagy rá!)

Lakás kialakítása

 • Egyértelmű, hogy gyakran kell takarítani, portalanítani. Ehhez használj nedves ruhát, és ha lehet, tarts minél kevesebb porfogó csecsebecsét, szükségtelen textilt a lakásban. Úgy alakítsd ki a berendezést, hogy könnyen takarítható legyen!
 • Ugyanígy – a tisztíthatóság és a porfogás miatt – előnyösebb, ha textil kanapé helyett bőrt, ha függöny helyett jól tisztítható rolót vagy külső redőnyt használsz
 • Az ágyad álljon lábakon, így ki tudsz takarítani alatta
 • Mikor áthúzod az ágyneműt, porszívózd le az ágybetétet, ágyrácsot is
 • Ha tudsz, kérj meg valaki mást, hogy takarítsa ki a hálószobát – itt van ugyanis a legtöbb allergén. Ha erre nincs lehetőséged, a tünetek ellen használj orrfiltert

 • Használj szegfűszeg és édeskömény olajokat a takarításhoz, mosáshoz: ezek hatásosnak bizonyultak az atkák ellen. Viszont jó ha tudod, hogy hatékonyságukhoz viszonylag magas koncentráció kell.  Ez a módszer jó lehet azoknál a textíliáknál is, melyeket nem lehet forró vízben mosni.

Termékek porallergiára

WoodyKnows® Ultra légáteresztő orrfilter

parlagfő ellen természetes gyógymód
3 db keret és 6 pár cserefilter

4800 Ft

WoodyKnows® Ultra Légáteresztő Cserefilter

terhesseg-alett hasznalhato-allergia-gyogyszer-orrfilter
12 pár cserefilter

4800 Ft

Ezt az orrfilter típust ajánljuk poratka allergiára. Az összes terméket a Termékek menüpont alatt találod →

Orrsprayk allergiára

Orrsprayk allergiára

Allergia esetén talán a legelső dolog, amihez nyúlsz, az orrspray. De melyiket választod, melyik a legjobb? A patikákban a bőség zavarával találkozol, és nem könnyű választani. Mi segítünk most egy kicsit az eligazodásban. 42 féle, gyógyszertárban kapható orrsprayt hasonlítunk össze típus, hatóanyag, vénykötelesség és ár szerint.

bővebben
Mogyoró pollen allergia

Mogyoró pollen allergia

Tudtad, hogy három féle képen is allergiás lehetsz a mogyoróra? És nem a földimogyoróról beszélünk. Aki mogyoró pollen allergiában szenved, az a hazánkban is őshonos és elterjedt európai mogyoró (közönséges mogyoró) pollenjére érzékeny.

bővebben
Pollennaptár 2020

Pollennaptár 2020

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

bővebben
Poratka allergia oka, tünetei és diagnosztizálása

Poratka allergia oka, tünetei és diagnosztizálása

Poratka, a hívatlan lakó, aki nagy eséllyel megtalálható nálad is. Ha meg akarsz szabadulni tőle – és az allergiádtól – először jó, ha megismered.
Tudj meg mindent a háziporatka allergiáról – 2 részes átfogó cikksorozat.

bővebben
Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

bővebben
Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.

bővebben
7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

Merre induljunk, ha pollenallergiásak vagyunk? Mutatjuk a legjobb európai nyaraló helyeket, ahol nem csak pihenhetünk, de az allergia elől is elmenekülhetünk egy időre.
Ha teheted, időzítsd úgy a nyaralásod, hogy akkor utazz el, amikor az allergiád a legerősebb, és válassz olyan úti célt, ahol nem kell magas pollenszennyezettségtől tartanod.Ha teheted, időzítsd úgy a

bővebben
Pollentérkép Európa – Hová menjünk allergiaszezonban nyaralni?

Pollentérkép Európa – Hová menjünk allergiaszezonban nyaralni?

Ha pollenallergiás vagy, akkor a nyaralás tervezésénél nem csak az a szempont, hogy hová szeretnél menni, melyik úti cél vonz, vagy mire van pénzed, hanem legalább olyan fontos az is, hogy hol nem fogsz pollenallergiától szenvedni. És hogy még véletlen se szaladj bele olyan esetbe, hogy itthon már / még nincs szezon, de a kiválasztott úti cél nem csak tárt karokkal, de magas pollenkoncentrációval is vár.

bővebben
Penészgomba allergia – lehet, hogy nem is (csak) a pollenekre vagy allergiás?

Penészgomba allergia – lehet, hogy nem is (csak) a pollenekre vagy allergiás?

Allergiás tünetek esetén – orvosi diagnózis és allergiateszt hiányában – legtöbbször az allergén növények pollenjeit hibáztatjuk. Pedig lehet, hogy nem is pollenek, hanem spórák okozzák a tüneteket. Gomba spórák. Mi több: kutatások azt mutatták, hogy a pollenallergiások mintegy 6%-a párhuzamosan a kültéri allergén gombákra is érzékeny.

bővebben