Poratka allergia oka, tünetei és diagnosztizálása

Poratka, a hívatlan lakó, aki nagy eséllyel megtalálható nálad is. Ha meg akarsz szabadulni tőle – és az allergiádtól – először jó, ha megismered.
Tudj meg mindent a háziporatka allergiáról – 2 részes átfogó cikksorozat.

 

 

Ismerkedés a poratkával – hogy néz ki, hol lakik, mit eszik és meddig él

A háziporatka (Dermatophagoides) – ahogy a neve is mutatja – főleg fedett helyen, ember alkotta épületekben található porban lakik, és az emberek vagy állatok által elhullajtott bőrdarabokkal illetve egyes penészfajokkal táplálkozik. Ivás helyett pedig a levegő páratartalmából szerzi meg a létfenntartásához szükséges folyadékot.  Mivel nagyon pici (0,2-0,3mm) és átlátszó, ezért szabad szemmel nem láthatod, szemrevételezésükhöz legalább 10x-es nagyító szükséges. Életciklusuk átlagosan 65-100 nap, a nőstény ez alatt 70-100 tojást rak.

Az egész világon megtalálható, de mivel a meleg és párás éghajlatot kedveli, ott található meg nagyobb számban, ahol ezek a feltételek adottak. Egy kutatás szerint az Amerikai Egyesült Államokban a lakások 84%-ában, Európában a lakások 68%-ában volt fellelhető.
A háziporatka sötét, meleg, párás helyre szereti befészkelni magát, éppen ezért legnagyobb számban az ágyban, ágyneműben, valamint a kárpitozott bútorokban és lakberendezési tárgyakban található.
Az ágy a legkedvencebb helye, hiszen ott az éjjeli tartózkodásnak köszönhetően meleg is van, pára is van, és többnyire sötét is van. És hámsejt is van.

Mert fő tápanyag forrása az elhullajtott, elhalt emberi hámsejt. Az egy emberről naponta átlagosan lehulló 1,5g mennyiség elég lenne egy millió poratka számára!

 

Mi az a poratka allergia, és mi okozza, ha nem maga az állat

Az immunrendszered termel bizonyos ellenanyag nevű fehérjéket, melynek az a feladata, hogy az antigénként azonosított idegen anyagokat (például baktériumokat, vírusokat) felismerje és semlegesítse azokat, megvédve téged a betegségektől és fertőzésektől. Ha allergiás vagy, akkor ez az ellenanyag – tévesen – veszélyként azonosítja az allergén anyagokat, és rögtön fellép ellenük.

A poratka nem élősködő fajta, tehát nem megy be a bőröd alá, és nem is harap / csíp meg, de allergiás reakcióként bőrpirosodást, bőrviszketést okozhat. Leggyakrabban azonban nem maga az állat, hanem annak ürüléke illetve elhalt teste okozza a bajt. Ezen törmelékben található fehérjék a tulajdonképpeni allergének, melyek nagy számban megtalálhatók a háziporban. A poratkák életük alatt mintegy 2000 ürülék-darabkát és még ennél is több részben emésztett, enzimmel szennyezett porrészecskét hagynak hátra.

Ezek az allergén részecskék viszonylag nehezek, ezért leginkább a fölön, vagy felületre ülepedve találhatóak meg. Csak akkor kerülnek a levegőbe, ha valami – légmozgás, takarítás, stb) felkavarja őket. Ilyenkor 20 perc-2 óra közötti időn belül újra visszatelepednek a felületekre.

 

A poratka allergia tünetei

 • orrfolyás
 • orrdugulás
 • tüsszögés
 • viszkető vagy piros szem
 • száraz köhögés
 • orr-, szájpadlás- vagy torok viszketés
 • duzzadt, kékes bőr a szem alatt
 • gyerekeknél gyakori orrvakarás
 • atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma)

 Amennyiben a poratka allergia asztma kialakulásához is köthető:

 • légzési nehézség
 • mellkas fájdalom
 • ziháló vagy sípoló hang kilégzéskor
 • légszomj, köhögés, zihálás miatti alvászavar

A háziporatka allergia lehet enyhe és súlyos is. Enyhe allergia esetén a tünetek az alkalmankénti orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés. Súlyos esetben ezek a tünetek állandósulhatnak, krónikussá válhatnak és asztmát is okozhatnak.

 

Rizikó faktorok

A következő tényezők növelik a porallergia kialakulásának kockázatát:

 • Öröklés: amennyiben több családtagod is szenved légúti allergiában, nagyobb az esélye, hogy te magad is allergiás leszel, például a poratkára
 • Poratka kitettség: amennyiben nagy mennyiségben vagy kitéve a poratkáknak – vagy történt ez különösen a fiatal éveidben, nagyobb eséllyel alakul ki porallergiád
 • Gyermekek vagy fiatal felnőttek esetében

Porallergia diagnosztizálása

A porallergia  – más légúti allergiákhoz hasonlóan – több módon vizsgálható:

-Bőr teszttel (prick teszt), ez a legáltalánosabb. A teszt alkalmával kis mennyiségű allergén anyagot juttatnak a bőrfelszín alá, legtöbbször a kar belső oldalát használva. 15 perc elteltével megvizsgálják a reakciót: ha allergiás vagy az adott anyagra (ebben az esetben poratkára), akkor a teszt helyén viszkető, piros, szúnyogcsípés-szerű bőrelváltozás lesz látható. Ezen tünetek fél óra elteltével elmúlnak, de a reakció (duzzanat) hevességéből megállapítható az allergia megléte és hevessége is.
Bőrteszt nem végezhető egészen pici gyerekeken, bizonyos bőrbetegségben szenvedőkön, valamint súlyos allergia és asztma esetén. A hiteles eredmények érdekében a vizsgálat előtt legalább 4 nappal abba kell hagyni az allergia gyógyszerek (antihisztaminok) szedését.

-Vérteszt: az IgE teszt alkalmával a levett vérmintához allergént adnak, és a termelt ellenanyag-szintből megállapítható az allergia fennállása.
Az allergén-specifikus IgE vérvizsgálat során már nem csak az allergia ténye, hanem az allergén komponens azonosítása is lehetséges.

Következő cikkünkben tovább olvashatsz a poratka allergia gyógyszeres és természetes kezeléséről valamint megelőzéséről.

Tudtad?

A WoodyKnows® orrfilterrel megszabadulhatsz a poratka allergia tüneteinek legjavától! Ez a kis eszköz az orrodba helyezve kiszűri a légáramból az allergéneket, így megszűnhet a tüneteid legjava: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés . Ha a tüneteid főleg éjszaka jelentkeznek, használhatod alváshoz is, így nyugodtan pihenhetsz. Ez nem csodaszer, nanotechnológia!

Kattints, tudj meg róla többet!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Orrsprayk allergiára

Orrsprayk allergiára

Allergia esetén talán a legelső dolog, amihez nyúlsz, az orrspray. De melyiket választod, melyik a legjobb? A patikákban a bőség zavarával találkozol, és nem könnyű választani. Mi segítünk most egy kicsit az eligazodásban. 42 féle, gyógyszertárban kapható orrsprayt hasonlítunk össze típus, hatóanyag, vénykötelesség és ár szerint.

bővebben
39 antihisztamin összehasonlítása hatóanyagokkal és árakkal – melyiket válaszd, melyik a legjobb?

39 antihisztamin összehasonlítása hatóanyagokkal és árakkal – melyiket válaszd, melyik a legjobb?

Allergiásként tanácstalanul állsz a hatalmas kínálat előtt? Reklámokból, fórumokról próbálsz tájékozódni, hogy melyik allergia gyógyszer a legjobb, leghatékonyabb? Összegyűjtöttük nektek az itthon kapható tablettákat, valamint néhány érdekes kutatási eredményt

bővebben
Mogyoró pollen allergia

Mogyoró pollen allergia

Tudtad, hogy három féle képen is allergiás lehetsz a mogyoróra? És nem a földimogyoróról beszélünk. Aki mogyoró pollen allergiában szenved, az a hazánkban is őshonos és elterjedt európai mogyoró (közönséges mogyoró) pollenjére érzékeny.

bővebben
Pollennaptár 2020

Pollennaptár 2020

Allergiás tünetekkel nem csak a parlagfű szezonban kell számolnunk. Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet. Íme az egész 2020 éves allergia naptár, illetve a legerősebb allergének részletes ismertetése.

bővebben
Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Párkapcsolat és allergia – mindkét félnek nehéz

Milyen együtt élni egy pollenallergiással? Hogyan befolyásolhatja az allergia a párkapcsolatot? Olyan aspektusa ez az allergiának, amelyről keveset beszélünk, de sokakat érint. A rosszkedvű allergiás, akit még az ág is húz, és a frusztrált másik fél, aki nem érti, hogy a másiknak miért van állandóan valami baja.
Lássuk csak a leggyakoribb problémákat és a legjobb megoldásokat, mellyel enyhíteni lehet őket.

bővebben
Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Úti célok pollenallergiásoknak Magyarországon

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy hol tájékozódhatunk az európai pollenhelyzetről, illetve egy másik írásban konkrét európai úti célokat is ajánlottunk, ahová elmenekülhetünk egy időre a pollenek elől. Most pedig azt fogjuk megmutatni, hogy ha parlagfű szezonban az ország határain belül keresel nyaraló helyet, mi lehet a legjobb választás.

bővebben
7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

7 úti cél pollenallergiásoknak Európában

Merre induljunk, ha pollenallergiásak vagyunk? Mutatjuk a legjobb európai nyaraló helyeket, ahol nem csak pihenhetünk, de az allergia elől is elmenekülhetünk egy időre.
Ha teheted, időzítsd úgy a nyaralásod, hogy akkor utazz el, amikor az allergiád a legerősebb, és válassz olyan úti célt, ahol nem kell magas pollenszennyezettségtől tartanod.Ha teheted, időzítsd úgy a

bővebben
Pollentérkép Európa – Hová menjünk allergiaszezonban nyaralni?

Pollentérkép Európa – Hová menjünk allergiaszezonban nyaralni?

Ha pollenallergiás vagy, akkor a nyaralás tervezésénél nem csak az a szempont, hogy hová szeretnél menni, melyik úti cél vonz, vagy mire van pénzed, hanem legalább olyan fontos az is, hogy hol nem fogsz pollenallergiától szenvedni. És hogy még véletlen se szaladj bele olyan esetbe, hogy itthon már / még nincs szezon, de a kiválasztott úti cél nem csak tárt karokkal, de magas pollenkoncentrációval is vár.

bővebben